Kans op weigering van Spot ETF daalt naar 5%

Analisten van Bloomberg hebben hun voorspelling van de SEC om een spot Bitcoin ETF te weigeren, verlaagd tot slechts 5%. Volgens Bloomberg-analist Eric Balchunas en zijn collega James Seyffart lijken alleen onverwachte interventies van Gary Gensler of de Biden-administratie een mogelijke route te zijn voor ontkenning.

Ondanks de gesloten traditionele markten, bleef de cryptomarkt afgelopen weekend actief. Bitcoin handelde zijwaarts tussen $43.500 en $44.400 met een minimale schommeling van 2%. Op dit moment schommelt de grootste digitale activa qua marktkapitalisatie rond $44.000 volgens gegevens van CryptoSlate.

Altcoins

Echter, altcoins zoals BNB, Solana, Cardano, Avalanche, Dogecoin, Polkadot, Polygon, Shiba Inu en ICP laten allemaal een daling zien van minstens 3%, tot wel 9,7% op dit moment. Ethereum, XRP, Tron, Chainlink, Litecoin en Bitcoin Cash tonen meer veerkracht met een daling van minder dan 3% in de afgelopen 24 uur, hoewel ze nog steeds in het rood staan.

De dominantie van Bitcoin is sinds 6 januari met 1,5% gestegen tot een piek van 54%, voordat deze vanochtend iets terugliep. Dit duidt erop dat de leidende digitale activa zijn positie in de markt verstevigt in aanloop naar een mogelijke belangrijke goedkeuring later deze week.

Solana

Solana is een van de grootste verliezers van het weekend, met een daling van maar liefst 13% ten opzichte van Bitcoin en nog steeds rond de 9% in het rood. Na een piek van $126 op 26 december 2023, handelt Solana op dit moment rond $90, wat een daling van 28% in 13 dagen betekent.

Bitcoin herstelde zich van een dieptepunt van 38% dominantie op de cryptomarkt medio 2023 tot 54%, vanwege de opwinding rondom een mogelijke spot Bitcoin ETF. Deze stijging van 39% brengt de dominantie op het hoogste niveau sinds april 2021, waarbij het alle terrein dat de rest van de altcoin-markt tijdens de laatste bull run op dit activum won, heeft ingehaald.

Sinds de lancering van Ethereum in 2015 piekte de dominantie van Bitcoin aan het begin van 2021 op 75%, voordat deze dramatisch daalde gedurende de bullmarkt. Na ongeveer 760 dagen van handelen binnen het bereik van 39% – 48%, is de BTC-dominantie consequent gedaald na de afgelopen twee Bitcoin-halveringen, met respectievelijk een daling van 64% en 38%, waarbij bodems werden bereikt na ongeveer 510 dagen.

Opvallend is dat Bitcoin-dominantie sinds het begin van 2023 een bijna perfecte correlatie vertoont met de prijs van Bitcoin, de langste periode van correlatie sinds de intrede van Ethereum op de markt.

Deze week staat hoogstwaarschijnlijk in het teken van een cruciale periode voor Bitcoin, met de focus op het goedkeuringsproces van de spot Bitcoin ETF. De uitkomst zal naar verwachting een impact hebben op de gehele markt, met voorspelde volatiliteit op alle fronten.