Bitcoin blijft onder de $47.000 hangen terwijl de ETF-koorts voortduurt

De koers van Bitcoin schommelt rond de grens van $47.000, terwijl de financiële wereld in afwachting is van een belangrijke beslissing van toezichthouders: de goedkeuring van het eerste exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten dat direct aan de cryptocurrency is gekoppeld.

Maandagavond schoot de waarde van de grootste cryptocurrency ter wereld kortstondig boven de $47.000 uit, aangewakkerd door opwinding over meerdere aanvragen die onthulden welke kosten potentiële ETF-aanbieders in rekening zouden brengen voor hun producten, indien ze groen licht zouden krijgen. Op dit moment schommelt Bitcoin rond de $46.643 om 7:00 uur ’s ochtends in New York, wat een daling van ongeveer 1% vertegenwoordigt gedurende de afgelopen 24 uur.

Bitcoin ETF’s

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission wordt verwacht tegen woensdag een besluit te nemen over enkele aanvragen voor Bitcoin ETF’s. Er heerst een anticipatie op meerdere beslissingen om te voorkomen dat één partij een voordeel als eerste verkrijgt. Bitwise kwam maandag naar voren als de aanbieder met de laagste vergoeding voor hun geplande ETF, namelijk 0,24% na een inleidende periode zonder kosten, terwijl Grayscale’s geplande Bitcoin Trust het duurst was met 1,5%.

Verschillende uitgevers, waaronder BlackRock Inc. en VanEck, dienden op dinsdagochtend vroeg gewijzigde S-1 formulieren in voor hun ETF’s, als reactie op opmerkingen en feedback van de SEC over sommige aanvragen op maandag.

Sinds het begin van het jaar heeft de prijs van Bitcoin sterke schommelingen gekend, voornamelijk door speculatie rondom voorgestelde investeringsproducten. “We staan ​​voor een cruciale week met een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van crypto, namelijk de potentiële goedkeuring van een Bitcoin spot ETF,” merkte Simon Peters, marktanalist bij eToro, op in een verklaring.

Ondertussen bereikte het maandelijkse handelsvolume voor Bitcoin-opties vorige maand $29,9 miljard, het hoogste niveau sinds eind 2021, volgens een post van het blockchain data-analyseplatform Kaiko op dinsdag. Optiehandel heeft “aanzienlijk volume gezien sinds oktober, aangezien handelaren zich positioneren voor toenemende volatiliteit in de toekomst,” aldus Dessislava Aubert van Kaiko in een e-mail. Deze hoge volumes hielden aan tot het einde van 2023.

Het is echter niet vanzelfsprekend dat de goedkeuring van de SEC onmiddellijk zou leiden tot een stijging van de Bitcoin-prijs. Recente prijsstijgingen geven aan dat velen wellicht al vóór het evenement hebben gekocht.

“We zouden een ‘verkoop-het-nieuws’-situatie kunnen ervaren, waarbij de prijs tijdelijk zou kunnen dalen, maar ik denk dat dit slechts van korte duur zou zijn,” voegde Peters toe in een e-mail op dinsdag. “Of we kunnen een golf van koopactiviteit zien wanneer individuele handelaren proberen vooruit te lopen op toekomstige kapitaalinstroom van institutionele beleggers via deze goedgekeurde ETF.”