Amerikaanse toezichthouders keuren eerste Bitcoin ETFs goed

Amerikaanse toezichthouders hebben groen licht gegeven voor 11 bitcoin ETFs (Exchange-Traded Funds). De Securities and Exchange Commission (SEC) keurde op woensdag met tegenzin de eerste ETFs goed die bitcoin bevatten, waarbij ze benadrukten dat ze nog steeds diep sceptisch zijn over cryptocurrencies en dat hun beslissing niet betekent dat ze bitcoin goedkeuren of aanbevelen.

De SEC gaf goedkeuring aan 11 ETFs voor bitcoin, hoewel er slechts een deadline was voor één aanvraag. De toezichthouder stelde dat dit voor concurrentie zou zorgen en een “gelijk speelveld” zou bieden.

Bitcoin ETFs kunnen de deur openen naar cryptocurrencies voor veel nieuwe investeerders die geen extra stappen willen zetten om daadwerkelijk bitcoin te kopen.

Dit is een grote overwinning voor Wall Street, vooral voor vermogensbeheerders met biljoenen dollars zoals BlackRock, Fidelity Investments en Invesco, die er hard aan hebben gewerkt om de SEC hun aanvragen te laten goedkeuren.

Het is ook een overwinning voor de cryptocurrency-industrie, die een overwinning nodig had na bijna twee jaar van onrust, resulterend in het falen van verschillende crypto-bedrijven, met name FTX in november 2022.

De goedkeuring van de SEC was echter op zijn best lauw. Gary Gensler, de voorzitter van de toezichthouder, heeft herhaaldelijk gezegd dat cryptocurrencies meer regulering en bescherming van investeerders nodig hebben.

“Investeerders moeten voorzichtig blijven met de talloze risico’s die gepaard gaan met bitcoin en producten waarvan de waarde is gekoppeld aan crypto,” zei Gensler.

Andere commissarissen uitten hun bezorgdheid dat de SEC instemde met de goedkeuring van de fondsen.

“Ik ben bezorgd dat deze producten de markten zullen overspoelen en rechtstreeks terecht zullen komen in de pensioenrekeningen van Amerikaanse huishoudens die zich het minst kunnen veroorloven om hun spaargeld te verliezen aan fraude en manipulatie die schijnbaar veel voorkomt in de spot bitcoin-markten,” zei commissaris Caroline Crenshaw in haar afwijzing.

Een exchange-traded fund is een eenvoudige manier om te investeren in activa of een groep activa, zoals goud, junk bonds of bitcoins, zonder de activa zelf direct te hoeven kopen. Voorstanders van cryptocurrency hopen dat deze ontwikkeling de eens zo niche en nerdy hoek van het internet nog verder in het financiële mainstream duwt. ETFs kunnen snel worden gekocht bij elke makelaar en worden verhandeld op een beurs zoals de Nasdaq-aandelenmarkt.

De goedkeuring van de regelgevende instanties werd al enkele maanden verwacht en de prijs van bitcoin is ongeveer 70 procent gestegen sinds oktober, omdat crypto-investeerders speculeerden dat het brede gebruik van bitcoin ETFs de vraag naar de cryptocurrency zou stimuleren. De prijs van Ethereum, de op een na populairste cryptocurrency, is ook gestegen op speculatie dat fondsbeheerders ETFs eromheen zullen creëren.

Sommige analisten denken dat ETFs de stabiliteit van cryptoprijzen kunnen bevorderen door hun gebruik en potentiële publiek te verbreden.

Maar velen maken zich zorgen dat het brede gebruik van crypto ETFs te veel risico en volatiliteit in Amerikaanse pensioenrekeningen zou kunnen brengen.

“De beruchte prijsvolatiliteit van Bitcoin, evenals zijn schommelende waarden tegenover stablecoins en andere cryptocurrencies, zou mainstream beleggers blootstellen aan een minder bekend spectrum van beleggingsrisico’s,” zei Yiannis Giokas, senior director van Moody’s Analytics.

In een wending die misschien passend is voor de onvoorspelbare crypto-industrie, beweerde een valse tweet van het Twitter-account van de Securities and Exchange Commission op dinsdag dat de handel in bitcoin ETFs was goedgekeurd, maar de toezichthouder had geen goedkeuring verleend.