Cryptomarkt onder druk: Bitcoin koers duikt onder $41.000

De cryptomarkt onderging vannacht een plotselinge schok toen de Bitcoin koers met 6,5% daalde en onder de $41.000 dook, waarbij bijna vijf dagen aan winst in rook opgingen. Deze duik vond plaats om 03:15 uur en binnen slechts 20 minuten tuimelde de waarde van $43.350 naar $40.650.

Op dit moment noteert Bitcoin rond $42.400.  met een daling van -3% in de afgelopen 24 uur. Deze neerwaartse beweging trof niet alleen Bitcoin; de meeste altcoins werden ook aanzienlijk getroffen.

Ethereum, de op een na grootste cryptocurrency, volgde Bitcoin’s trend en daalde met meer dan 8,9%. Hoewel Ethereum zich heeft gestabiliseerd rond $2.250, vertoont het nog steeds een daling van 4,5 % in de afgelopen 24 uur.

De impact van deze daling was aanzienlijk voor handelaren met longposities. Meer dan $270 miljoen aan longposities werd geliquideerd, en zo’n $1,2 miljard aan open interest op Bitcoin verdween, waardoor dit nu rond $17,9 miljard staat.

Futures-gap

Opmerkelijk genoeg wees een recent artikel op Bitcoin.com op een ‘futures-gap’ rond $40.000 op de CME-markt, een verschil tussen sluitings- en heropeningsprijzen. De voorspelling dat deze kloof zou worden gedicht, leek zich uit te spelen na het artikel, toen de Bitcoin prijs daalde.

Deze neerwaartse beweging, hoewel de grootste in meer dan een maand, moet in perspectief worden gezien. Sinds januari is Bitcoin met meer dan 150% gestegen, waardoor een correctie van deze omvang relatief bescheiden lijkt. De vraag blijft of de daling zich stabiliseert of verdere neerwaartse bewegingen volgen op korte termijn.

Bitcoin ETF’s

De recente opwaartse trend werd vooral aangedreven door de verwachtingen rond de goedkeuring van verschillende Spot Bitcoin ETF’s door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, waardoor grote Amerikaanse instellingen voor het eerst kunnen investeren in Bitcoin. Daarnaast speelt ook de verwachting van een renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) in 2024 en de aanstaande Bitcoin halvering in april 2024 een rol.

Korte termijnvooruitzichten richten zich nu op inflatiegegevens en de laatste bijeenkomst van het Federal Open Market Committee (FOMC) in 2023. Analisten verwachten verbeteringen in de Amerikaanse kerninflatie en speculeren over het handhaven van de huidige rentetarieven door de Fed. De markt blijft alert op verdere ontwikkelingen die de koers van Bitcoin en andere cryptocurrencies kunnen beïnvloeden.