Bitcoin stijgt tot $42.000 en ETP instromen stijgen

Het crypto-sentiment heeft een opmerkelijke opleving ondergaan, met Bitcoin die zijn hoogste punt in 18 maanden bereikte op $42.000. Een rapport van CoinShares onthult een constante stroom van investeringen in crypto investeringsproducten (ETP’s) gedurende tien opeenvolgende weken, met miljarden die de markt binnenstromen.

Wat is een ETP?

Een ETP staat voor Exchange-Traded Product. Het is een verzamelnaam voor verschillende financiële producten die op beurzen worden verhandeld en de waarde van een onderliggende activa volgen. ETP’s kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder Exchange-Traded Funds (ETF’s), Exchange-Traded Notes (ETN’s) en Exchange-Traded Commodities (ETC’s).

  • ETF’s (Exchange-Traded Funds): Dit zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld en de prestaties van een mandje activa volgen, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen. Een ETF kan bijvoorbeeld de prestaties van een bepaalde index, sector of markt volgen.
  • ETN’s (Exchange-Traded Notes): Dit zijn schuldbewijzen uitgegeven door financiële instellingen. Ze volgen de prestaties van een onderliggende index of benchmark en bieden beleggers blootstelling aan deze prestaties. ETN’s zijn schuldbewijzen en houden een belofte van de uitgever in om het rendement van de onderliggende index te betalen, minus kosten en vergoedingen.
  • ETC’s (Exchange-Traded Commodities): Dit zijn beleggingsproducten die de prestaties van individuele grondstoffen of een mandje grondstoffen volgen. Hiermee kunnen beleggers beleggen in grondstoffen zoals goud, zilver, olie of andere metalen, vergelijkbaar met ETF’s maar dan gericht op grondstoffen.

ETP’s zijn populair vanwege hun liquiditeit en transparantie doordat ze op de beurs verhandeld worden. Ze bieden beleggers de mogelijkheid om blootstelling te krijgen aan een breed scala aan activaklassen en markten, vaak met lagere kosten en meer flexibiliteit dan traditionele beleggingsfondsen.

Groeiende investeringen in crypto ETP’s

De afgelopen week alleen al zag een investering van $176 miljoen in crypto ETP’s. Dit vormt 4% van de totale activa onder beheer (AuM) voor deze investeringen, wat de grootste opeenvolgende instroom vertegenwoordigt sinds de lancering van futures-gebaseerde ETF’s in de VS in oktober 2021.

Ethereum’s opvallende stijging

Ethereum (ETH), lang beschouwd als de voornaamste altcoin, vertoonde een opmerkelijke trend. Deze week alleen al werd er $134 miljoen in Ethereum geïnvesteerd, wat een positieve verschuiving markeert na een periode van negatief sentiment. Investeerders anticiperen duidelijk op een opwaartse beweging voor deze op-een-na-grootste cryptomunt.

Bitcoin’s dominantie

Bitcoin (BTC) blijft de dominante speler in de markt voor digitale activaproducten, met een instroom van $133 miljoen in de afgelopen week. Ondanks een toename van 107% in totale AuM dit jaar tot $46,2 miljard, blijft dit bedrag nog steeds aanzienlijk onder de piek van $86,6 miljard in 2021, wat aangeeft dat er ruimte is voor verdere groei.

Opkomst van andere altcoins

Solana (SOL), XRP (XRP), en Cardano (ADA) hebben ook investeringsgroei gezien, hoewel in mindere mate dan Ethereum en Bitcoin.

Bloeiende crypto- en blockchain-aandelen

Blockchain-gerelateerde aandelen blijven eveneens floreren. Instromen in deze aandelen voor de zevende opeenvolgende week illustreren groeiende interesse van investeerders in de bredere blockchain-sector naast de traditionele crypto-assets.