Bitcoin: Het nepnieuws dat de markt schokte!

In het huidige digitale tijdperk kan een eenvoudig gerucht over Bitcoin zich onmiddellijk verspreiden en de wereldmarkt in een oogwenk ontwrichten. Onlangs werd deze realiteit opvallend duidelijk toen onjuiste informatie leidde tot een plotselinge, scherpe stijging en daling van de bitcoinprijs. Wat is er nu precies gebeurd?

Een tweet met grote gevolgen

Het is soms gemakkelijk te onderschatten hoe krachtig een tweet kan zijn, vooral als deze afkomstig is van een als betrouwbaar beschouwde bron.

Cointelegraph, een gerenommeerd mediabedrijf in de wereld van cryptocurrency met 1,9 miljoen volgers op Twitter, plaatste een explosieve tweet waarin stond dat BlackRock een Bitcoin ETF had goedgekeurd. Dit nieuws had echter niets te maken met de overwinning van Grayscale op de SEC. Binnen enkele minuten schoot de prijs van bitcoin omhoog van $ 27.900 naar $ 30.500, wat neerkomt op een stijging van ongeveer 10%. Maar deze opwinding duurde niet lang. Eleanor Terrett, een journalist bij Fox News, weerlegde snel deze informatie en zei dat BlackRock nooit een dergelijke goedkeuring had bevestigd.

Bron:Tradingview.com

Verdenkingen van achter de schermen

Terwijl iedereen verbaasd toekeek hoe de prijs van Bitcoin op en neer ging, gebeurde er achter de schermen iets anders. Een persoon zou $ 50.000 hebben ingezet op het RollBIT-handelsplatform, inzetten op een stijging van Bitcoin, slechts 5 minuten voordat het valse nieuws werd verspreid. Deze gewaagde gok leverde hem een ongelooflijke winst van $ 2,25 miljoen op.

Is dit toeval of opzet? Het tijdstip is verdacht, vooral omdat deze “pump and dump” operatie $ 100 miljoen aan shortposities liquideerde. Er zijn dus sterke verdenkingen van handel met voorkennis.

De les hieruit is dat we voorzichtig moeten zijn en verantwoordelijkheid moeten nemen. Het verspreiden van onjuiste informatie is geen onschuldige daad, vooral niet in de volatiele wereld van Bitcoin. Dus wie is hier nu verantwoordelijk voor? Cointelegraph bood snel excuses aan en begon een onderzoek, waarschijnlijk nadat hun account was gehackt.

De media die dit nieuws zonder controle hebben overgenomen, dragen echter ook een grote verantwoordelijkheid. Snelheid bij het verspreiden van informatie mag nooit belangrijker zijn dan de betrouwbaarheid ervan. Zoals het gezegde luidt: “Denk goed na voordat je een nieuwsbericht plaatst.”

Dit incident met Bitcoin en de valse goedkeuring van de ETF door BlackRock herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om nauwkeurig te zijn in de journalistiek en om voorzichtig te zijn als investeerder. In een wereld waar elke tweet de markten kan verstoren, is het verifiëren van informatie belangrijker dan ooit.

Deze gebeurtenis herinnert ook de betrokkenen in de Bitcoin-sector aan het belang van waakzaamheid tegen mogelijke manipulaties. Vertrouwen is immers een kostbaar bezit, vooral in de digitale wereld. Dit ongegronde gerucht zal de sterke opmars van Bitcoin niet stoppen.