Nieuw Record in Bitcoin-mijnbouw hashrate

De afgelopen dagen hebben we nieuwe hoogtepunten gezien in de hashrate van Bitcoin-mijnbouw, wat aangeeft hoe krachtig het Bitcoin-netwerk is geworden. Deze trend begon dit jaar en lijkt niet te stoppen, wat betekent dat we mogelijk nog meer records kunnen verwachten in de komende weken.

Wekelijkse Hoogtepunten in de Hashrate van Bitcoin-mijnbouw

Als we kijken naar gemiddelde wekelijkse cijfers, bereikte de hashrate op 12 oktober een piek van 456 Exahashes per seconde (Eh/s). Het is belangrijk om te onthouden dat deze cijfers schattingen zijn, en de exacte aantallen kunnen variëren afhankelijk van wie ze berekent.

De schatting van deze piek op 456 Eh/s komt van Hashrate Index. Deze schatting is een gemiddelde van de laatste zeven dagen en is gestaag gegroeid sinds eind 2022.

Aan het begin van 2023 was de hashrate al gestegen tot boven de 270 Eh/s. Dit was na een tijdelijke daling als gevolg van het faillissement van FTX, maar tegen het einde van die maand bereikte het bijna 300 Eh/s, wat een nieuw record was.

Gedurende 2023 is de hashrate bijna continu gestegen, van 350 Eh/s in maart tot 400 Eh/s in juli. In oktober overschreed het voor het eerst in de geschiedenis de 450 Eh/s drempel. Ter vergelijking, tijdens de bullmarkt van 2021 overschreed de hashrate nooit 200 Eh/s, dus de huidige waarde is meer dan twee keer zo hoog als in die periode.

Versnelling van de Hashrate in 2023

De hashrate kan echter alleen langzaam groeien. Het vereist de productie, aankoop en activering van nieuwe, krachtigere mijnbouwmachines. Elk van deze machines kan slechts tot ongeveer 350 Terahashes per seconde (Th/s) gaan, wat slechts een fractie is van de totale hashrate. Om de hashrate zelfs maar van 400 naar 450 Eh/s te laten groeien, zijn meer dan 140.000 van deze krachtige machines nodig.

Dit trage groeitempo verklaart waarom de hashrate langzaam stijgt in vergelijking met de prijsbewegingen van Bitcoin.

Invloed van Prijs op Hashrate

De hashrate is ook afhankelijk van de prijs van Bitcoin, omdat alle mijnbouwinkomsten in BTC worden uitbetaald. Aangezien mijnbouw aanzienlijke kosten met zich meebrengt en de opbrengst in BTC meestal hetzelfde blijft, moeten mijnwerkers kosten verlagen als de marktwaarde van Bitcoin daalt. Zo daalde de hashrate bijvoorbeeld van 227 Eh/s tot 197 Eh/s toen de prijs van BTC onder de $16.000 daalde in de laatste maanden van 2022. Toen de prijs in 2023 weer boven $25.000 steeg, begon de groei van de hashrate opnieuw.

Uitdagingen voor Winstgevendheid

Echter, het probleem is dat de hashrate sinds augustus sterker is gestegen dan de marktwaarde van BTC, wat de winstgevendheid van mijnbouw heeft verminderd. Met andere woorden, de kosten zijn toegenomen, maar de opbrengsten zijn niet evenredig gestegen, wat de winstmarges heeft verminderd. De huidige winstgevendheid is nog steeds hoger dan in late 2022, toen de prijs onder de $16.000 lag en de hashrate onder de 200 Eh/s zat, maar deze is gedaald van $0,08 per THash/s per dag naar de huidige $0,06.

Desondanks heeft de komst van efficiëntere mijnbouwmachines geleid tot een groei in hashrate in 2023. Deze machines produceren meer Th/s voor dezelfde kosten, wat heeft bijgedragen aan de toename van de hashrate.

Halvering en de Toekomst

Mijnwerkers staan echter voor een andere uitdaging: de aanstaande halvering van Bitcoin, die gepland staat voor april 2024. Deze halvering zal de beloning voor mijnwerkers halveren, wat betekent dat ze minder BTC zullen ontvangen voor hun mijnbouwinspanningen. Als gevolg hiervan zullen de minst efficiënte machines waarschijnlijk worden uitgeschakeld.

Het kan zijn dat mijnwerkers momenteel hun minst efficiënte machines maximaal benutten in anticipatie op de halvering, wetende dat ze na de halvering deze machines permanent moeten uitschakelen. Dit kan ook van invloed zijn op de groei van de hashrate, aangezien minder efficiënte machines ook bijdragen aan de totale hashrate. Nadat deze machines zijn uitgeschakeld, zal de gemiddelde winstgevendheid waarschijnlijk toenemen, maar zal de hashrate waarschijnlijk dalen. Het goede nieuws is dat de halvering een voorspelbaar fenomeen is en geen enkele mijnwerker verrast zal worden.

Accumulatie en Toekomstige Prijs

Het is ook mogelijk dat veel mijnwerkers momenteel Bitcoin oppotten, omdat de prijs aanzienlijk lager is dan de hoogste niveaus. Ze hopen dat de BTC die ze nu delven in de toekomst veel meer waard zal zijn. Aangezien de hashrate afhankelijk is van de prijs, kunnen de kosten variëren met de marktprijs. Als mijnwerkers de hashrate verminderen, zullen ze tegelijkertijd de kosten verminderen, zelfs als de prijzen scherp dalen. Dit gebeurde bijvoorbeeld eind 2022. Echter, als de prijs van Bitcoin de komende jaren stijgt, zal het veel duurder worden om te mijnen. Dit is waarom sommige mijnwerkers het de moeite waard vinden om nu te mijnen, terwijl de prijzen lager zijn dan twee jaar geleden, in de hoop dat ze in de toekomst zullen stijgen.