Bitcoin ETF goedgekeurd, maar marktdaling wekt bezorgdheid

De langverwachte introductie van Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETFs) in de crypto-wereld heeft voor opschudding gezorgd. Ondanks het enthousiasme over goedkeuring, wekken de gevolgen bezorgdheid op over de bredere crypto-markt.

Bitcoin zakt naar nieuw dieptepunt na ETF-goedkeuring

Bitcoin ETFs zijn financiële instrumenten die de prestaties van Bitcoin volgen, waardoor investeerders blootstelling krijgen zonder het direct te bezitten. Hoewel goedgekeurd, veroorzaken ze een negatief effect in de crypto-wereld, waarbij velen zich afvragen of ETFs de markt blijvend zullen schaden.

Op het moment van schrijven staat de Bitcoin-prijs op $42.706,03, met een dagelijkse handelsvolume van $18.139.484.215,33. Dit wijst op een prijsdaling van -0,49% in de afgelopen 24 uur en een afname van -2,87% in de afgelopen 7 dagen.

Na ETF-goedkeuring bereikte Bitcoin kortstondig een tweejarig hoogtepunt boven $49.000, gevolgd door een daling. Analisten noemen dit een “koop het gerucht, verkoop het feit”-reactie. Voorstanders zien ETFs als versterking van Bitcoin’s status, terwijl sceptici waarschuwen na de crypto-daling in 2022.

Bloomberg Intelligence’s Eric Balchunas meldt dat nieuwe ETFs $819 miljoen binnenhaalden in de eerste twee handelsdagen. Grayscale Bitcoin Trust, nu een ETF, had echter $579 miljoen uitstroom na de conversie.

Miners en toekomstperspectieven

De BTC Miners’ Position Index steeg op 12 januari tot 9,43, wat wijst op bovengemiddelde BTC-bewegingen door miners. Economen adviseren voorzichtigheid, benadrukkend dat verdere verkoop door miners de prijzen onder druk kan zetten.

Terwijl sommigen de prijsdaling als koopkans zien, blijft de marktwaakzaam. Ethereum daalt met -1,51%, Shiba Inu met -2,79%, en Dogecoin met -1,54%. Ondanks de huidige dip blijven sommige Bitcoin-enthousiastelingen optimistisch, met koersdoelen rond $200.000.