3 redenen waarom BTC naar $29.000 steeg en kan het verder stijgen?

De prijs van Bitcoin is in de afgelopen 24 uur met meer dan 7% gestegen, wat heeft geleid tot een reeks liquidaties, waarvan het merendeel, zoals verwacht, shortposities waren. Interessant genoeg gebeurt dit te midden van aanzienlijke onzekerheid in de Verenigde Staten wat betreft regelgevende duidelijkheid. De SEC heeft onlangs twee rechtszaken aangespannen tegen ’s werelds toonaangevende cryptocurrency-beurzen – Binance en Coinbase – waarin wordt beweerd dat beide de effectenwetten hebben overtreden.

Dus waarom stijgt de prijs van Bitcoin zo sterk?

Hier zijn een paar mogelijke redenen.

BlackRock heeft een aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF. BlackRock is ’s werelds grootste vermogensbeheerder en heeft een grote stap gezet om Bitcoin te legitimeren als een beleggingswaardige activa-klasse.

Het bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor een spot Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF) bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Hoewel dit misschien als een oud verhaal klinkt, is er één belangrijk verschil tussen BlackRock en alle andere bedrijven die tot nu toe een aanvraag hebben ingediend voor een spot Bitcoin ETF. Het voormalige bedrijf heeft een slagingspercentage van 575 op 1 bij de SEC.

BlackRock heeft 576 aanvragen ingediend en slechts één ervan werd geweigerd. En dat was bijna tien jaar geleden.

Het is duidelijk dat een goedgekeurde Bitcoin spot ETF aanzienlijke gevolgen zou hebben voor de hele branche, omdat het de activa-klasse zou legitimeren en institutionele beleggers in staat zou stellen betrokken te raken zonder de huidige zorgen die ze hebben.

Het lijkt erop dat de markt eindelijk op de hoogte is van het nieuws en heeft gereageerd zoals de meeste mensen hadden verwacht.

Meer Bitcoin ETF-aanvragen

Dankzij het bovenstaande hebben andere grote bedrijven de hoop gekregen om hun inspanningen te vernieuwen of helemaal opnieuw te beginnen. WisdomTree, een wereldwijd financieel bedrijf, probeert opnieuw een spot Bitcoin ETF te lanceren in de VS. De aanvraag is gisteren ingediend.

Invesco, een andere beleggingsmaatschappij met ongeveer $1,4 biljoen aan beheerd vermogen, heeft ook opnieuw een aanvraag ingediend voor een spot BTC ETF. Het bedrijf diende in 2021 voor het eerst een aanvraag in bij de SEC in samenwerking met Galaxy Digital.

Het lijkt erop dat de aanvraag van BlackRock veel hoop heeft gegeven dat de aanvraag zal worden goedgekeurd, dankzij de reputatie, status en omvang van het bedrijf.

Wall Street-gesteunde cryptobeurs EDX gaat live

Een cryptobeurs genaamd EDX, gesteund door Charles Schwab, Citadel Securities en Fidelity Digital Assets, is gelanceerd en is gisteren officieel begonnen met handelen, volgens recente berichtgeving van CNBC.

Het is interessant om op te merken dat de beurs handel in geselecteerde cryptocurrencies mogelijk maakt, zoals BTC, ETH, LTC en BCH. Geen van deze werd aangeduid als “crypto asset securities” in de recente rechtszaak die de Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft aangespannen tegen Coinbase en Binance.

Kan de BTC-prijs hoger gaan?

In hun laatste Bitfinex Alpha-rapport merken analisten van de populaire beurs op dat de cryptomarkt veerkrachtig blijft te midden van de aanhoudende regelgevingsproblemen in de VS.

Ze beweren echter ook dat, ondanks de aanzienlijke stijging, de prijs geen short squeeze heeft veroorzaakt.

De snelle opleving van Bitcoin vorige week vanaf de belangrijke grens van $25.000 heeft geen short squeeze veroorzaakt, wat aangeeft dat de prijsstijging niet het gevolg was van het liquideren van shortposities, maar mogelijk het resultaat was van aanzienlijke longposities in futures die de prijs hebben gesteund.

Voor degenen die hier niet bekend mee zijn, treedt een short squeeze op wanneer er een opeenvolgende reeks liquidaties plaatsvindt van shortposities. Wanneer een shortpositie wordt geliquideerd, wordt deze gedwongen gesloten. Om een shortpositie te sluiten, moet er een bijbehorende kooporder zijn. Daarom zorgt een cascade van liquidaties van veel shortposities tegelijkertijd voor aanzienlijke opwaartse druk op de prijs, wat resulteert in een snelle stijging. Een long squeeze heeft het tegenovergestelde effect.

Bitfinex beweert dat de markt dat tot nu toe nog niet heeft meegemaakt, wat de mogelijkheid openlaat voor speculatie dat als de bulls erin slagen om de prijs verder omhoog te duwen, dit uiteindelijk een cascade van short liquidaties zou kunnen veroorzaken en de prijs verder zou kunnen doen stijgen.