Hoe je jouw crypto’s veilig kunt bewaren

BitcoinHeb je jouw bitcoin en andere cryptocurrencies gestalt bij een online exchange? Zoals je het afgelopen jaar hebt kunnen zien bij bijvoorbeeld FTX en meerdere andere crypto bedrijven is dit niet de meest veilige optie. Door een faillissement of een hack kun je een groot gedeelte van je cryptocoins of zelfs al jouw cryptocoins verliezen. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen en daarom willen wij je door middel van dit artikel informeren naar de verschillende mogelijkheden.

In dit artikel lees je welke maatregelen je kunt treffen om jouw cryptomunten zo veilig mogelijk te bewaren. Naast de stappen die je moet nemen om jouw cryptomunten veilig te bewaren, lees je ook wat je juist niet moet doen. Verder lees je welke soorten wallets er zijn en wat zowel de voor- als nadelen van de verschillende wallets zijn.

De werking van een crypto wallet

Een crypto wallet kun je vergelijken met een traditionele bankrekening. Met een crypto wallet heb je te maken met een public address en een private key en ook hier valt een vergelijking te maken met een traditioneel bankaccount. Zo kun je het public address vergelijken met een IBAN en de private key is het wachtwoord waarmee je toegang kunt krijgen tot jouw cryptocoins. De private key is dus zeer gevoelige informatie en moet je nooit delen met andere. Een public address daarentegen deel je met andere wanneer zij bitcoin of andere cryptomunten naar jou moeten overmaken.

Er zijn verschillende soorten wallets en daardoor verschillende manieren om jouw cryptomunten te bewaren. Zo kun je jouw cryptomunten opslaan op een online wallet (bij een exchange), een hardware wallet (cold wallet) of op een desktop wallet. Bij een online wallet sla je de crypto’s niet zelf op, maar doet een crypto exchange dit voor je. Dit kan voor gemak zorgen, maar zorgt ook voor minder veiligheid. Je moet er namelijk op vertrouwen dat de exchange de beveiliging goed op orde heeft. In het verleden zijn er al meerdere (grote) crypto exchanges failliet gegaan, met als gevolg dat klanten veel of alle cryptocurrencies zijn kwijt geraakt.

Not your keys, not your coins

De meeste investeerders bewaren hun cryptocurrencies bij een exchange en dit is in veel gevallen prima en onvermijdelijk. Echter, het is belangrijk dat je bewust bent van de risico’s en dit geldt zeker wanneer je grote hoeveelheden online bewaart. Zo heb je op zo’n exchange niet zelf de keys in handen, maar wordt dit beheerd door de crypto exchange. Zij hebben de macht om toegang tot een wallet bijvoorbeeld te bevriezen. Dit zullen ze niet zomaar doen, maar wanneer een exchange in financieel zwaar weer verkeert, is dit in het verleden meermaals gebeurd. Vandaar hoor je vaak ook het gezegden: “Not your keys, not your coins”. Echter, we willen wel benadrukken dat dit geen dagelijkse praktijken zijn en het bewaren van je cryptocurrencies bij een crypto exchange niet direct als onveilig gezien moet worden.

Crypto’s stallen bij een online wallet

Het is niet voor niets dat de meeste crypto investeerders bitcoin en andere cryptocurrencies bewaren bij een exchange zoals Bitvavo. Zo is het de meest toegankelijke optie en ook voor wie regelmatig gaat traden ontkomt er niet aan. Daarbij komt ook dat exchanges alsmaar beter worden in het verbeteren van de beveiliging van de servers en ook beschikken de meeste betrouwbare crypto exchanges over een depositogarantiestelsel bij bijvoorbeeld een faillissement of een hack. Hierdoor ben je niet direct al je cryptocurrencies kwijt.

Het is nu wel duidelijk dat je bij een online wallet een hoger risico loopt dan met een hardware wallet, maar toch zijn er meerdere maatregelen die je kunt treffen met een online wallet. Zo raden we aan om altijd verschillende sterke wachtwoorden te gebruiken. Daarnaast is het ook verstandig om 2FA (tweefactorauthenticatie) te gebruiken. Hiermee dien je een code in te voeren die je bijvoorbeeld binnen krijgt op je telefoon.

De nadelen van een online wallet

De meeste nadelen van een online wallet hebben wij hierboven al meermaals benoemt. Eén van de nadelen van een online wallet is dat het de ultieme prooi voor hackers is. Crypto exchanges beheren soms wel miljarden euro’s aan crypto en in het verleden zijn er meerdere hacks geweest waar tientallen tot honderden miljoenen euro’s aan cryptocurrencies zijn buitgemaakt. Overigens hoeven hackers niet direct een exchange te hacken, maar kan het ook voorkomen dat zij over een private key van iemand beschikken. Dit kan bijvoorbeeld gedaan zijn door middel van een phishing website. Daarnaast willen we nogmaals het gezegde “Not your keys, not your coins” benoemen. De crypto exchange heeft de macht om toegang tot een wallet te ontnemen, bijvoorbeeld wanneer zij financieel niet sterk staan, zoals je in het najaar van 2022 bij FTX hebt kunnen zien.

Wat is een hardware wallet?

Hierboven heb je kunnen lezen wat een online wallet is, maar nu willen dieper ingaan op de betekenis van een hardware wallet, ook wel bekend als een cold wallet. Door middel van een hardware wallet kun je jouw cryptocurrencies offline bewaren. Het is te vergelijken met een USB-stick en waarop je de controle hebt via een offline programma. Dankzij dit programma kun je jouw cryptomunten veilig bewaren, verzenden en ontvangen.

Er zijn verschillende betrouwbare hardware wallets op de markt, maar met zowel Ledger als Trezor heb ik zelf zeer positieve ervaringen. Overigens ben ik niet de enige, want het internet staat vol met positieve beoordelingen over deze twee wallets. Het voordeel is dat je private key versleuteld is en nooit in aanraking komt met het internet. Er zijn meerdere manieren om jouw hardware wallet nog veiliger te maken, maar daar zullen wij later in dit artikel op terug komen.

Wat zijn de nadelen van een hardware wallet?

Dat een hardware wallet een stuk veiliger is dan een online wallet is een ontzettend groot voordeel, maar helaas kleven er ook een aantal nadelen aan. Het grootste nadeel van een hardware wallet is dat je minder snel bitcoin en andere crypto’s kunt verzenden en ontvangen. Wanneer je in crypto’s wilt handelen, is het natuurlijk belangrijk dat transacties zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Je moet eerst jouw cryptomunten van je hardware wallet naar een crypto exchange verhuizen, alvorens je kunt beginnen met traden. Daarnaast is een hardware wallet een fysiek iets en er bestaat dus een kans dat je dit kwijt raak. Wanneer je dit kwijt raakt, ben je ook echt je cryptocurrencies kwijt. Zonder het fysieke hardware wallet is er geen mogelijkheid om je cryptomunten terug te krijgen. Kortom, het is dus ontzettend belangrijk dat je jouw hardware wallet nooit kwijt zult zijn.

crypto bewaren

Zo bewaar je jouw crypto veilig

Om je crypto’s veilig te bewaren kun je verschillende stappen ondernemen. Enkele van deze stappen heb je hierboven al voorbij zien komen, maar hieronder zullen wij de belangrijkste manieren toelichten. Door het volgen van onderstaande stappen zul je jouw crypto’s zo veilig mogelijk kunnen bewaren.

Gebruik twee-factor authentication (2FA)

Voor het veilig bewaren van je crypto’s is de beveiligingsfunctie twee-factor authentication (2FA) een must. Naast het invullen van je wachtwoord dien je ook een code in te voeren. Deze code wordt doorgaans naar je telefoon of e-mail gestuurd. Mocht een hacker over jouw private key beschikken, dan kan hij nog steeds geen toegang tot je wallet krijgen. Mits de hacker natuurlijk geen toegang heeft tot jouw e-mail of telefoon. De twee-factor authentication (2FA) code is niet langer dan een minuut geldig, waardoor de kans op een hack wordt verkleind.

Kies een sterk en uniek wachtwoord

Naast twee-factor authentication (2FA) is een sterk en uniek wachtwoord ontzettend belangrijk. Het wachtwoord (private key) moet uniek zijn en niet hetzelfde zijn als je wachtwoord van andere diensten, zoals je Gmail of je socialmedia-accounts.

Stal niet onnodig op een exchange

Het voordeel van een crypto exchange is dat je snel en gemakkelijk met je cryptocurrencies kunt handelen. Echter, zo’n exchange brengt zoals we eerder hebben benoemt risico’s met zich mee. Daarom is het verstandig om crypto’s waar je niets mee doet op te slaan op een hardware wallet.

Installeer een betrouwbare anti-virus

Het installeren van een betrouwbare anti-virus is ook erg belangrijk. Hackers kunnen op talloze manieren toegang krijgen tot wallets. Door een slecht beveiligde computer kan er bijvoorbeeld een keylogger op je computer draaien zonder dat je dit doorhebt. Zo’n keylogger slaat alle toetsaanslagen vast en dus ook je wachtwoorden. Daarnaast zijn er ook andere manieren hoe hackers jouw crypto’s afhandig kunnen maken door een slecht beveiligd computer of telefoon.

Encrypt je harde schijf

De laatste tip die we je willen meegeven voor het veilig bewaren van je crypto’s is om je harde schijf te encoderen. Wanneer bijvoorbeeld iemand jouw laptop steelt, maak je het voor de dief bijna onmogelijk om bij je documenten te komen. Er zijn online veel gratis en betaalde software te vinden waarmee je dit kunt doen. Ook kun je op YouTube veel tutorials hierover vinden en is dit vrij eenvoudig, maar wel ontzettend belangrijk.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel manieren om jouw crypto’s veilig te bewaren. En hoewel je altijd het slachtoffer kunt worden, kun je de kans wel minimaliseren.