Bitcoin en Ethereum zijn beide cryptocurrencies, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:
- Doel: Het doel van Bitcoin is om een decentralized, peer-to-peer betalingssysteem te zijn, terwijl Ethereum zich richt op het bouwen van een platform voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart contracts.
- Programmeertaal: Bitcoin gebruikt een eigen programmeertaal genaamd Script, terwijl Ethereum de programmeertaal Solidity gebruikt.
- Block time: Het duurt gemiddeld 10 minuten om een Bitcoin-blok te verwerken, terwijl het gemiddeld 15 seconden duurt om een Ethereum-blok te verwerken.
- Block size: Bitcoin heeft een beperking van 1 MB op de grootte van zijn blokken, terwijl Ethereum flexibel is en de grootte van de blokken kan worden aangepast.
- Transactiekosten: De transactiekosten van Ethereum zijn over het algemeen hoger dan die van Bitcoin vanwege de complexere slimme contracten die Ethereum ondersteunt.
- Marktwaarde: Bitcoin heeft momenteel de hoogste marktwaarde van alle cryptocurrencies, terwijl Ethereum op de tweede plaats staat.
- Toepassingen: Bitcoin wordt voornamelijk gebruikt als een opslag van waarde en een medium voor betalingen, terwijl Ethereum een breed scala aan toepassingen heeft, waaronder gedecentraliseerde financiën (DeFi), gaming, kunst en meer.
Blockchain
Een blockchain is een gedecentraliseerde en gedistribueerde digitale grootboektechnologie die wordt gebruikt om transacties veilig en transparant op te slaan en te verifiëren. Het bestaat uit een keten van blokken, waarin elke blok een reeks transacties bevat die op een veilige en permanente manier zijn opgeslagen.
In tegenstelling tot traditionele databases, waarin gegevens in een centrale locatie worden opgeslagen en beheerd door een enkele autoriteit, wordt een blockchain beheerd door een netwerk van gebruikers die allemaal een kopie van de blockchain hebben en samenwerken om de integriteit van het netwerk te waarborgen.
Wanneer een transactie wordt uitgevoerd, wordt deze geverifieerd door meerdere deelnemers aan het netwerk, voordat deze wordt toegevoegd aan een nieuw blok. Dit blok wordt vervolgens bevestigd door het netwerk en toegevoegd aan de bestaande keten van blokken.
Elke blok in de blockchain bevat een cryptografische hash van de voorgaande blok, waardoor het moeilijk is om de gegevens te wijzigen zonder de hele keten te wijzigen. Dit maakt de blockchain bijzonder veilig en betrouwbaar voor het opslaan en verifiëren van gegevens, waaronder financiële transacties, identiteitsgegevens, eigendomsbewijzen en meer.