De Invloed van BlackRock’s ETF en het Aankomende ‘Bitcoin-Halverings’ Evenement

In de vaak tumultueuze wereld van cryptocurrency, waar prijsgrafieken oplichten als neonborden in de nacht, was er een opvallende stijging in de waarde van Bitcoin die de aandacht trok. De digitale valuta maakte een opmerkelijke sprong, van onder de $30.000 naar meer dan $35.000, waardoor handelaren wakker werden met een prijskaartje van $34,429.

De kern van deze prijsstijging werd gevormd door een raadselachtig ticker-symbool – IBTC, wat stond voor ‘iShares Bitcoin’, het voorgestelde BlackRock-Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF). Dit ETF leek te zijn opgenomen in de lijst van de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), wat opwinding teweegbracht onder investeerders.

BlackRock’s Stagnerende Bitcoin ETF

BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft al wekenlang een aanvraag voor een Bitcoin ETF in behandeling. De verschijning van het IBTC-symbool op de DTCC-website werd beschouwd als een teken dat de Securities and Exchange Commission (SEC) op het punt stond om toestemming te verlenen voor het ETF. Deskundigen voorspelden dat de goedkeuring aanzienlijke institutionele investeerders zou kunnen aantrekken, wat de vraag naar Bitcoin zou verhogen en de prijs zou stimuleren.

Echter, de vreugde was van korte duur. Het IBTC-symbool werd haastig van de DTCC-website verwijderd, wat leidde tot een tijdelijke daling van de prijs van Bitcoin voordat deze zich snel herstelde. Deze plotselinge verdwijning wordt toegeschreven aan mogelijke interventie door de SEC, hoewel de details nog steeds in mysterie gehuld zijn. Terwijl de SEC doorgaat met het beoordelen van meerdere aanvragen voor Bitcoin ETF’s, blijft het tijdschema voor een besluit onduidelijk.

Bitcoin Halvering

Een andere belangrijke factor die de prijs van Bitcoin beïnvloedt, is het aanstaande ‘Bitcoin-Halverings’-evenement in april 2024. Ongeveer om de vier jaar wordt tijdens dit evenement de beloning voor miners gehalveerd. Historisch gezien hebben halveringsevenementen aanzienlijke prijsstijgingen teweeggebracht. Analisten speculeren dat de naderende halvering mogelijk de marktwaarde van Bitcoin kan verdrievoudigen.

Naast deze gebeurtenissen is er ook een sterke toename van wereldwijd belang en investeringen in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Crypto-fondsen wereldwijd zagen op een enkele maandag een instroom van meer dan $61 miljoen aan nieuw kapitaal, waarbij het grootste deel werd geïnvesteerd in Bitcoin-fondsen. Veel investeerders vestigen hun hoop op de goedkeuring van een spot Bitcoin ETF in de VS, wat een gereguleerde en toegankelijke route zou bieden voor institutionele investeringen in Bitcoin.

Het Onzekere Pad Voorwaarts

Ondanks het optimisme is de goedkeuring van een Bitcoin ETF verre van gegarandeerd. De openbare commentaarperiode van de SEC over de geschiktheid van deze ETF’s is nog steeds aan de gang, waarbij de uiteindelijke beslissing afhangt van verschillende factoren, waaronder marktomstandigheden, investeerdersbescherming en regelgevingszorgen.

Toch blijven veel experts hoopvol gestemd. Het crypto-investeringsbedrijf Galaxy Digital schat dat een mogelijke prijsstijging van 74.1% voor Bitcoin kan plaatsvinden in het eerste jaar na de introductie van een spot Bitcoin ETF in de VS, waarbij vergelijkingen worden getrokken met goud-ETF’s.

De recente stijging in de prijs van Bitcoin en de verwachtingen rond de goedkeuring van een Bitcoin ETF benadrukken het groeiende interesse in cryptocurrencies, vooral onder institutionele investeerders. Ondanks de aanhoudende regelgevingsuitdagingen, geloven velen dat de toekomst van Bitcoin en andere cryptocurrencies helder schijnt en een pad verlicht naar een nieuwe financiële wereldorde.