SEC vraagt publieke feedback voor Franklin Templeton en Hashdex Spot Bitcoin ETF’s

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten wil publieke opinie over de aanvragen voor spot Bitcoin (BTC) ETF’s van Franklin Templeton en Hashdex. In een recente aankondiging benadrukte de Commissie de volgende fase in de beoordeling van de aanvragen voor spot BTC ETF’s van beide bedrijven, na weken van onzekerheid.

Vraag om Feedback voor Besluitvorming over Spot BTC ETF’s

De SEC heeft formele publieke opmerkingen gevraagd om haar beslissing te ondersteunen over het goedkeuren of afwijzen van de spot ETF’s, evenals de bijbehorende Forms 19b-4. Form 19b-4 is een document dat is goedgekeurd door de Trading and Markets Division van de SEC voor openbaarmaking van specifieke details over een aanvraag vóór een eventuele goedkeuring.

De financiële toezichthouder zoekt met name informatie over zorgen met betrekking tot marktmanipulatie en fraude, evenals kwesties rondom Coinbase als bewaarder en inspanningen voor prijsbepaling.

De SEC heeft eerder alle eerdere aanvragen voor spot Bitcoin ETF’s afgewezen vanwege zorgen over marktmanipulatie. De crypto-gemeenschap heeft gereageerd door te wijzen op vergelijkbare goedkeuringen in andere sectoren en kritiek te uiten op de benadering van Gary Gensler, die volgens hen de snelle ontwikkeling van de markt belemmert.

Belang van Publieke Reacties

De Commissie legde uit dat het instellen van een procedure niet betekent dat de SEC al beslissingen heeft genomen over kwesties met betrekking tot de ETF’s. Het is eerder een oproep aan geïnteresseerde partijen om opmerkingen te leveren gericht op een mogelijke wijziging van regels.

Deze recente ontwikkeling volgt de standaardprocedure voor ETF-aanvragen die door de SEC worden beoordeeld en zal 35 dagen duren. Beide aanvragen werden in september ingediend bij de Commissie, met veel optimisme na recente gebeurtenissen en hernieuwde institutionele interesse in de markt.

De spot Bitcoin ETF van Hashdex zal naar verwachting worden verhandeld op de New York Stock Exchange Arca, terwijl die van Franklin Templeton op Cboe BZX zal worden verhandeld. Opmerkingen moeten binnen 21 dagen worden ingediend, met nog eens twee weken voor tegenargumenten.

Innovatieve Structurering van Aanvragen

Hashdex-aanvragen zijn gestructureerd als futures ETF’s met spot BTC en zullen naar verluidt niet afhankelijk zijn van Coinbase. Het bedrijf stelt voor om alleen te vertrouwen op prijsbepaling, waarbij BTC wordt verkregen van andere beurzen, waaronder de CME.

In sociale mediakanalen heerst hernieuwd optimisme over de goedkeuring van een spot BTC ETF door de SEC in de nabije toekomst, wat wordt gezien als de aanloop naar een nieuwe cyclus op de markt. Eerder heeft de toezichthouder beslissingen over de ETF-aanvragen uitgesteld.