Korte termijn daling mogelijk door spanningen tussen Israël en Hamas

Drie handelaren hadden verschillende meningen over de mogelijke richting van de markt, maar leken het er over het algemeen over eens te zijn dat er op korte termijn een daling zou kunnen plaatsvinden vanwege de wereldwijde onzekerheden. De voortdurende spanningen in het Midden-Oosten zouden kunnen overslaan naar de cryptomarkten en een tijdelijke daling kunnen veroorzaken in risicovollere activa zoals bitcoin (BTC), aldus verschillende handelaren. Het conflict tussen de Palestijnse politieke en militante organisatie Hamas en Israël duurde voort tot de vierde dag op dinsdag.

Greta Yuan, hoofdonderzoek bij het digitale activaplatform VDX, merkte op dat de wereldwijde markt zich zorgen maakt dat het conflict zich zal verspreiden naar nabijgelegen olieproducerende landen, wat investeerders nog steeds relatief gevoelig maakt. Dit leidde tot een stijging van de goudprijs, omdat marktdeelnemers risicomijdend gedrag vertoonden.

Daling cryptomarkt

Op maandag daalde de cryptomarkt met 2% omdat handelaren de stijgende olieprijzen en een daling van de traditionele aandelen in de prijs verwerkten, aangezien de onrust de internationale handel zou kunnen beïnvloeden. Futures-handelaren die wedden op hogere prijzen zagen meer dan $100 miljoen aan liquidaties in een periode van 24 uur vanaf maandag, aangezien alternatieve valuta een verkoopgolf zagen. Toch vertonen de cryptomarkten tekenen van vroege veerkracht, wat vertrouwen kan geven aan bullish beleggers.

Jeff Mei, chief operating officer van crypto exchange BTSE, merkte op dat hoewel er een tijdelijke daling in de prijs van Bitcoin werd waargenomen na het schokkende nieuws over het conflict, de prijs alweer gestabiliseerd is. Hij wees erop dat crypto-activa veerkracht hebben getoond te midden van toenemende geopolitieke onrust in het verleden, zoals tijdens de sancties die de VS oplegde na de invasie van Rusland in Oekraïne in maart vorig jaar.

Sommige handelaren adviseren beleggers om voorlopig de veranderingen op de olie- en energiemarkt in de gaten te houden om een idee te krijgen van de mogelijke koers van Bitcoin. Ze wijzen op het feit dat stijgende olieprijzen de aandelenmarkten onder druk kunnen zetten en verwachtingen van een strakker monetair beleid kunnen voeden, wat het grootste risico vormt voor activa zoals Bitcoin en de bredere cryptomarkt.