Britse rechtbank onthult mogelijk ware identiteit Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto

In een onverwachte wending van de langdurige zoektocht naar de mysterieuze oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft een Britse rechtbank aangekondigd dat de ware identiteit mogelijk binnenkort onthuld wordt. Craig Wright, een Australische computerwetenschapper die beweert Nakamoto te zijn, staat centraal in dit juridische spektakel, waarbij zijn aanspraken op een fortuin van £36 miljard aan Bitcoin op het spel staan.

Het verhaal begon in 2016 toen Wright voor het eerst beweerde Nakamoto te zijn, een bewering die door de crypto-gemeenschap grotendeels werd afgewezen. Het mysterie rond Nakamoto is al jaren een van de grootste onopgeloste raadsels in de financiële wereld. Degene die achter het pseudoniem schuilgaat, bezit naar schatting 1,1 miljoen bitcoins, met een huidige waarde van £36 miljard.

Rechtszaak

De rechtszaak, aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA), stelt de cruciale vraag of Wright daadwerkelijk Nakamoto is. COPA eist een verklaring van de rechtbank waarin wordt gesteld dat Wright geen aanspraak kan maken op het eigendom van het Bitcoin-whitepaper, een fundamenteel document voor de cryptocurrency.

Het proces, dat vandaag begint in Londen en naar verwachting een maand zal duren, is aangewakkerd door Twitter mede-oprichter Jack Dorsey, die zich achter COPA heeft geschaard. Wright wordt geconfronteerd met de taak om te “bewijzen” dat hij de echte oprichter van Bitcoin is, een uitdaging waar hij al jaren mee worstelt.

De inzet is hoog, niet alleen vanwege het immense fortuin dat Nakamoto bezit, maar ook vanwege de mogelijke impact op de koers en geloofwaardigheid van Bitcoin. Een overwinning voor Wright zou de crypto-wereld op zijn kop zetten, terwijl een nederlaag zijn beweringen verder zou verzwakken.

De rechtszaak belicht ook het grotere debat over wie de regels van het Bitcoin-blockchain-netwerk beheert. Wright’s woordvoerder vergeleek het met moderne technologiegevechten, zoals Blu-ray versus HD-DVD, en betoogde dat het een strijd is om de controle over de digitale registratie die de cryptocurrency-eigendom bijhoudt.

COPA

COPA heeft verklaard dat zij streven naar een “negatieve verklaring”, waarin wordt gesteld dat Wright niet Satoshi Nakamoto is. Ze beweren dat het proces zal aantonen dat Wright niet in staat zal zijn om ontwikkelaars te bedreigen met zijn beweringen.

Opmerkelijk is ook Wright’s aanbod om de zaak buiten de rechtbank te schikken, wat door COPA werd afgewezen. Dit leidde tot speculaties dat Wright niet volledig vertrouwen heeft in zijn vermogen om te winnen. De woordvoerder van COPA beweert dat Wright’s verzameling vervalste documenten centraal staat in het geschil.

De uitkomst van deze rechtbankzaak kan verstrekkende gevolgen hebben voor zowel de cryptocurrency-gemeenschap als de bredere financiële wereld. Terwijl de wereld wacht op de onthulling van Nakamoto’s ware identiteit, zal deze rechtszaak ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan als een cruciaal moment in de evolutie van Bitcoin.