“Bitcoin staat op het punt om een zogenaamde “death cross” te vertonen, een belangrijk technisch patroon dat een langdurige neerwaartse verschuiving in momentum suggereert, voor het eerst sinds januari 2022. Eerdere gegevens tonen echter aan dat de “death cross” op zichzelf niet altijd betrouwbaar is als een enkele indicator. Een sterker wordende Amerikaanse dollar en macro-economische ontwikkelingen wijzen op uitdagende tijden voor risico-activa, waaronder cryptocurrencies.
De prijs van bitcoin (BTC) lijkt tegenwoordig juist het tegenovergestelde te doen van wat de dollarindex (DXY) doet.
Het 50-daags eenvoudig voortschrijdend gemiddelde van de belangrijkste cryptocurrency lijkt binnenkort onder zijn 200-daags gemiddelde te dalen, wat de zogenaamde “death cross” bevestigt, voor het eerst sinds januari 2022. Aan de andere kant lijkt de dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse dollar tegenover belangrijke wereldvaluta volgt, op het punt te staan het tegenovergestelde te bevestigen, namelijk een “golden cross”.
De “death cross” van Bitcoin, die waarschijnlijk in de komende dagen zal plaatsvinden, duidt erop dat het korte termijn prijsmomentum achterblijft bij het lange termijn momentum, wat kan leiden tot een bearish trend. Ook Ether (ETH), de op een na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, staat op het punt om een “death cross” te vertonen.
“Op de Bitcoin-grafiek zou zo’n “death cross” volgende week kunnen ontstaan,” zei Alex Kuptsikevich, senior marktanalist bij FxPro, in een e-mail op maandag. “Dit signaleert een verdere daling en benadrukt de bearish trend.”
Desalniettemin toont de geschiedenis aan dat een “death cross” van Bitcoin op zichzelf geen betrouwbare indicator is.
In het verleden heeft de cryptocurrency negen keer een “death cross” meegemaakt, waarvan slechts twee keer negatieve rendementen opleverden over periodes van drie, zes en twaalf maanden. Slechts vijf van die negen keer bevond de prijs van Bitcoin zich een jaar na de “death cross” lager dan ervoor.
Deze “death cross” lijkt samen te vallen met het moment waarop de dollarindex op weg lijkt te zijn naar een “golden cross,” te midden van een verslechterende macro-economische vooruitzicht voor risico-activa.
De 50-daags SMA van de DXY kan de 200-daags SMA in de komende weken overtreffen. Een “golden cross” wordt doorgaans beschouwd als het begin van een bullmarkt.
Over het algemeen zijn Bitcoin en andere risico-activa, zoals technologieaandelen, meestal omgekeerd gecorreleerd met de dollarindex. De index is met 5,3% gestegen tot 104,90 sinds halverwege juli, het hoogste niveau sinds 15 maart, volgens het grafiekplatform TradingView. In dezelfde periode daalde Bitcoin met 19%.
Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de Amerikaanse dollar de wereldwijde reservevaluta, die het grootste deel van de wereldhandel, niet-bancaire leningen en internationale schuld vertegenwoordigt. Dit betekent dat een stijging van de Amerikaanse dollar wereldwijd financiële beperkingen veroorzaakt, wat neerwaartse druk uitoefent op risico-activa.
“De FX-markt wordt beïnvloed door hogere energieprijzen. De Amerikaanse energieonafhankelijkheid en de status van netto-exporteur maken de dollar goed gepositioneerd voor hogere energieprijzen. Het lijkt erop dat de enige echte bedreiging voor de dollar op korte termijn een dramatische herbeoordeling van de groeivooruitzichten zou zijn,” zeiden analisten bij ING in een notitie aan klanten op dinsdag, waarin ze de stijging van de dollar verklaarden.
Volgens ING beginnen de markten, gezien de relatief goede prestaties van de Amerikaanse economie, vraagtekens te zetten bij de verwachtingen van snelle renteverlagingen door de Federal Reserve (Fed) volgend jaar. De hoop op een zogenaamde dovish pivot van de Fed heeft deels bijgedragen aan het herstel van Bitcoin sinds de dieptepunten van 2022. De Fed heeft de rentetarieven sinds maart vorig jaar met meer dan 500 basispunten verhoogd.
ING stelt dat de nieuw verworven kennis over de lage kans op snelle renteverlagingen betekent dat de meest waarschijnlijke richting voor de rendementen op langlopende Amerikaanse schatkistobligaties omhoog is. Met andere woorden, de yield curve kan een zogenaamde “bear steepening” laten zien, wat historisch gezien belangrijke keerpunten in risico-activa heeft gemarkeerd.
“Ik ben eindelijk positiever over crypto (ja, ik zie de prijzen), maar ik vrees dat we eerst een lastig keerpunt in de macro-economie moeten doormaken,” zei Ilan Solot, mede-hoofd van digitale activa bij Marex Solutions, in een e-mail. “Het risico bestaat dat er een aanzienlijke uitstroom is van langlopende opbrengsten en groei-activa, wat tijdelijk kan leiden tot de koppeling van crypto als de nieuwe proxy voor kwantitatieve handelaren.””