Bitcoin dominantie blijft stijgen

Op dinsdag steeg de marktdominantie van Bitcoin, wat het aandeel van deze grootste cryptocurrency in de totale digitale activamarkt aangeeft, tot 51,14%. Dit nadert het hoogtepunt van 52% dat eind juni werd bereikt en dat het hoogste punt in 26 maanden was. Bitcoin zelf is dit jaar met 66% gestegen, terwijl de op één na grootste cryptocurrency, Ether, met 32% is gestegen op basis van marktwaarde.

LMAX Digital merkt op dat Ether achterblijft vanwege een recente “gezonde toename” van het aanbod van Ether in de afgelopen maand. Ze benadrukken ook dat “een afname van de transactieactiviteit op Ethereum leidt tot minder Ether-verbranding, wat heeft geresulteerd in een toename van het totale aanbod” en dit heeft bijgedragen aan de prestatie van Ether.

Bitstamp in gesprek

Bitstamp, de oudste cryptocurrency-beurs, heeft aangegeven dat ze in gesprek zijn om drie grote Europese banken te helpen bij het aanbieden van crypto-diensten, naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar. Dit nieuws, dat naar buiten kwam tijdens een interview met een senior medewerker van Bitstamp, wijst erop dat de Europese Unie met haar belangrijkste cryptoreguleringsinitiatief, genaamd “Markets in Crypto Assets” (MiCA), de weg effent voor traditionele financiële instellingen om de wereld van digitale activa te betreden. Dit is in schril contrast met de Verenigde Staten, waar toezichthouders streng optreden, wat traditionele bedrijven terughoudend maakt en crypto-bedrijven overweegt elders heen te gaan.

Advocaten van Sam Bankman-Fried willen FTX mede-oprichter Gary Wang ondervragen over de mate waarin hij vertrouwde op juridisch advies bij het aangaan van een reeks leningen van het aan het hedgefonds Alameda Research gekoppelde. Deze juridische stappen zijn genomen tijdens de tweede week van het proces van Bankman-Fried. Ze proberen hiermee uitzonderingen te verkrijgen van een rechter die tot nu toe terughoudend is geweest om de crypto-tycoon de schuld te geven van de vermeende fraude van zijn advocaten. Eerder hebben aanklagers Wang al ondervraagd over de lening van $200 miljoen tot $300 miljoen die hij van Alameda ontving, geld dat hij heeft gebruikt voor durfinvesteringen en om een huis op de Bahama’s te kopen.