Goud: Central Bank aankopen
In een zeldzaam fenomeen stijgen zowel goud als Bitcoin naar nieuwe recordhoogtes tegelijkertijd. Goud wordt beschouwd als de ultieme veilige haven, terwijl Bitcoin vaak wordt gezien als een van de meest risicovolle en speculatieve investeringen. Wanneer beide een ongelooflijke rally doormaken, geeft dit gemengde signalen over de stemming op de wereldwijde markten.
Toch worden de drijfveren achter elke rally grotendeels bepaald door verschillende factoren. Het enige gemeenschappelijke kenmerk is dat zowel goud als Bitcoin hebben geprofiteerd van speculatie dat de Fed de rente zal verlagen. Afgezien daarvan is elk actief gestegen door zijn eigen unieke krachten.
Goud wordt versterkt door directe aankopen van centrale banken, waarbij China voorop loopt. Peking probeert zijn reserves te diversifiëren weg van de Amerikaanse dollar, nadat de VS de dollar hebben gebruikt in sancties tegen Rusland. China vreest hetzelfde lot te ondergaan als de relaties met Amerika verslechteren.
Bitcoin: Institutionele interesse en Halving Event
In de crypto-arena heeft Bitcoin een grotere interesse gekregen van institutionele beleggers na de lancering van spot ETF’s vorig jaar. Deze contracten hebben de ‘grote spelers’ gemakkelijker en veiliger blootstelling aan de beroemde munt geboden.
Een signaal dat de stijging van Bitcoin wordt gedreven door ‘slim geld’ is dat kleinere alternatieve munten nergens in de buurt zijn van hun eigen recordhoogtes. Beleggers geven dus duidelijk de voorkeur aan kwalitatief betere en minder volatiele crypto-bezittingen, in plaats van simpelweg winsten na te jagen.
Kunnen de rally’s verder gaan?
Met zowel goud als Bitcoin die zich in onbekend terrein bevinden, vraagt iedereen zich af of deze rally’s nog verder kunnen gaan. In het kort zou het antwoord ‘ja’ kunnen zijn.
Laten we beginnen met goud. Centrale banken hebben de afgelopen jaren recordhoeveelheden goud gekocht, en dit proces zal waarschijnlijk doorgaan naarmate de impasse tussen de Verenigde Staten en China verergert, vooral als Donald Trump wordt herkozen als president.
Toekomstperspectieven voor Bitcoin en Ethereum
Terwijl Bitcoin zich voorbereidt op het halveringsevenement op 20 april, dat in eerdere gevallen de prijzen ten goede is gekomen, lijkt het vooruitzicht nog steeds positief. Tegelijkertijd betreedt de koning van crypto steeds meer institutionele portefeuilles als alternatieve activa.
Aan de andere kant kan Ethereum, de op één na grootste cryptocurrency, een nog sterker bull-scenario hebben. Ethereum staat nog steeds 17% onder zijn eigen recordhoogtes, maar met spot ETF’s in het verschiet, kan het slechts een kwestie van tijd zijn voordat het dezelfde ‘slimme geld’-stromen aantrekt als Bitcoin onlangs deed. Aanvragen voor spot Ethereum ETF’s liggen nog steeds ter goedkeuring bij Amerikaanse toezichthouders, die later dit jaar kunnen worden verleend.