Toen Bitcoin in 2009 werd gelanceerd, werden cryptocurrencies nog gezien als een soort gimmick voor computernerds. Dit is sindsdien fundamenteel veranderd. In veel landen over de hele wereld bezit een niet onaanzienlijk deel van de mensen cryptocurrencies. In Nederland is dat bijvoorbeeld 19%.
Net zoals online gokken niet langer een nichefenomeen is, maar door veel mensen wordt gebruikt als opwindend vermaak, zijn digitale munten ook doorgedrongen tot het centrum van de samenleving.
Vandaag de dag is het voor sommige mensen heel normaal om een van de aantrekkelijke bonussen van 777 in de wacht te slepen en te betalen met Bitcoin of andere digitale valuta. In dit artikel laten we zien welke landen bijzonder geavanceerd zijn op het gebied van cryptocurrencies en hoe deze ontwikkeling zich zou kunnen voortzetten.
Interessante ontwikkelingen voor crypto-gebruikers in verschillende landen
Veel regeringen erkennen al lang de groeiende interesse van de bevolking in cryptocurrencies en proberen meer mogelijkheden te creëren voor gebruikers van digitale munten. Hier zijn een paar voorbeelden:
- Japan heeft Bitcoin in april 2017 erkend als legaal betaalmiddel.
- In Zwitserland is het sinds 2016 in sommige kantons zelfs mogelijk om belasting te betalen met cryptocurrencies.
- Estland, bekend om zijn voortschrijdende digitalisering, heeft cryptotechnologieën al in veel processen geïntegreerd.
- Malta is een populaire locatie voor cryptobedrijven, omdat innovatieve blockchaintechnologieën hier sterk worden gepromoot.
- Net als in Zwitserland zijn er ook Bitcoin-automaten in Canada.
- In Centraal-Afrika en San Salvador hebben bitcoins zich al gevestigd als officieel betaalmiddel. Zo bezit 47% van de mensen in Nigeria al cryptocurrencies.
Deze en vele andere ontwikkelingen laten zien dat cryptocurrencies een groot potentieel hebben en steeds meer gezien kunnen worden als een echt alternatief voor ons conventionele geld.
Hoewel sommige regeringen nog steeds geneigd zijn om op te treden tegen digitale valuta, wordt blockchaintechnologie in steeds meer andere landen geïntegreerd in het dagelijks leven van mensen en zijn cryptomunten een gemakkelijk geaccepteerd betaalmiddel.
Veiligheidsaspecten van het wijdverbreide gebruik van cryptocurrencies
Cryptocurrencies zoals Bitcoin worden als bijzonder veilig beschouwd als ze correct worden gebruikt vanwege hun gedecentraliseerde structuur. Terwijl banken een centraal aanvalspunt hebben voor hackers en andere criminelen, wordt het Bitcoin-netwerk beheerd door alle gebruikers die de rekenkracht ervoor leveren.
Dit betekent dat vervalsing praktisch onmogelijk is zolang geen enkele gebruiker meer dan 50% van de rekenkracht van het hele netwerk heeft. De toenemende verspreiding van digitale valuta creëert echter nieuwe beveiligingsuitdagingen. Er zijn bijvoorbeeld phishing-aanvallen gericht op het stelen van gebruikersgegevens.
Het is daarom belangrijk dat de software die wordt gebruikt voor betalingen met cryptocurrencies altijd up-to-date is en dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen.
Het is gemakkelijker geworden om cryptocurrencies te gebruiken
Terwijl een paar jaar geleden nog uitgebreide technische kennis nodig was om cryptocurrencies te kopen, verkopen en verhandelen, is het gebruik van digitale munten veel gebruiksvriendelijker geworden. Cryptowallets en exchanges hebben gebruiksvriendelijke interfaces gekregen en kunnen nu zonder voorkennis worden gebruikt.
Dit betekent dat vrijwel iedereen gemakkelijk kan toetreden tot de wereld van cryptocurrencies en ze steeds meer kan gebruiken in het dagelijks leven. Online winkeliers en steeds meer gevestigde bedrijven integreren cryptocurrencies in hun bestaande betalingsportefeuilles.
Crypto debit cards maken het mogelijk om crypto-tegoed te gebruiken zoals traditioneel geld. Het is zelfs mogelijk om andere valuta op te nemen bij een geldautomaat. Over het algemeen lijkt het cryptocurrencysysteem nu de drempel naar de mainstream te hebben overschreden.
El Salvador is het eerste land dat Bitcoin gebruikt als nationale munt
El Salvador ging in 2021 de geschiedenisboeken in toen Bitcoin officieel werd geïntroduceerd als nationale valuta. Deze beslissing was bedoeld om miljoenen Salvadoranen in staat te stellen transacties te doen zonder een bankrekening te hebben. President Nayib Bukele hoopte dat Bitcoin de economische groei zou versnellen en investeringen zou stimuleren.
Bij de lancering ontvingen burgers een premie ter waarde van 30 dollar. Ondanks de hoge volatiliteit van de cryptocurrency en de gemengde meningen erover onder de bevolking, heeft Bitcoin geholpen om aanzienlijk meer mensen toegang te geven tot het financiële systeem in een land dat wordt gekenmerkt door veel problemen.
Revolutie van digitale valuta in Centraal-Afrika
De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft ook een gedurfde stap gezet naar een digitale toekomst door Bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel. De traditionele valuta is op nuttige wijze aangevuld met cryptocurrencies en markeert een belangrijk moment in de financiële geschiedenis van Afrika.
De bedoeling is duidelijk en vergelijkbaar met het project in El Salvador: de economische ontwikkeling bevorderen en de afhankelijkheid van de traditionele banksector verminderen. Daarnaast heeft de regering besloten om de “Sango Coin” te introduceren. Dit is bedoeld om economische mogelijkheden te creëren, zowel in de echte wereld als in de metaverse.
Deze ongekende stap is bedoeld om de digitale infrastructuur te verbeteren en wereldwijde investeringen aan te moedigen. Omdat de toegang tot internet niet altijd betrouwbaar is en de technische expertise achterblijft, staan de Centraal-Afrikaanse Republiek en haar burgers echter voor grote uitdagingen. Toch worden cryptocurrencies er al op grote schaal gebruikt en de trend lijkt zich voort te zetten.
Andere landen zouden de succesvoorbeelden kunnen volgen
De grote acceptatie van cryptocurrencies in sommige landen trekt wereldwijd de aandacht. Vooral in armere landen met economische uitdagingen, waar veel mensen niet eens een bankrekening hebben, zijn cryptocurrencies een goed alternatief voor conventioneel geld. De munten raken echter ook steeds meer ingeburgerd in sommige rijkere landen zoals Zwitserland en kunnen zelfs worden gebruikt voor betalingen aan overheden.
Dankzij de lage transactiekosten en het feit dat ze nu gemakkelijk toegankelijk zijn, blijken cryptocurrencies een praktische oplossing en een goed alternatief voor de al gevestigde betaalopties. Omdat Bitcoin en andere munten onafhankelijk zijn van gecentraliseerde autoriteiten, bieden de munten minder aanvalspunten voor corruptie en manipulatie.
Aangenomen kan worden dat de ontwikkelingen in landen waar cryptocurrencies al deel uitmaken van het dagelijks leven nauwlettend in de gaten worden gehouden. Problemen kunnen zo worden herkend en verholpen. Als het gebruik van digitale munten daadwerkelijk over de hele linie een succesvol model blijkt te zijn, kan worden verwacht dat veel meer landen dit voorbeeld zullen volgen.
Conclusie: cryptocurrencies zijn potentiële pioniers van een wereldwijde financiële revolutie
Cryptocurrencies plaveien de weg naar een veelbelovende toekomst voor wereldwijde monetaire transacties. Zowel armere landen met voorheen problematische financiële systemen als toonaangevende wereldnaties kunnen aanzienlijk profiteren van de introductie van Bitcoin en andere cryptocurrencies.